Η Πατρίδα μας ενισχύει την έξυπνή ισχύ της και θωρακίζεται μέσα σε ένα κόσμο που γίνεται ολοένα πιο ψηφιακός

Τοποθετήθηκα στην Ολομέλεια της Βουλής με ομιλία μου επί του νέου νομοσχεδίου του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης με τίτλο: «Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας και λοιπές διατάξεις».

Εκκινώντας την τοποθέτησή μου, αναφέρθηκα στη ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας και των επικοινωνιών που υφίσταται στην εποχής μας αλλά και τους νέους τύπους προκλήσεων στον τομέα της ασφάλειας και της ειρήνης, όπως ο υβριδικός πόλεμος, με τον κίνδυνο των κυβερνοεπιθέσεων πάντα να ελλοχεύει.

Αυτός ο κίνδυνος δημιουργεί την ανάγκη για το παρόν σχέδιο νόμου που προτείνει το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και προβλέπει τη σύσταση ενός νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου με την ονομασία «Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας»,η οποία αποσκοπεί στην οργάνωση, εφαρμογή και διαχείριση ενός ολοκληρωμένου πλαισίου για την επίτευξη προηγμένης ασφάλειας δικτύων και πληροφοριακών συστημάτωνστον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Όπως, ανέφερα ανάλογα παραδείγματα εθνικών αρχών κυβερνοασφάλειας συναντάμε σε εξαιρετικά προηγμένους αμυντικά Νατοϊκούς συμμάχους μας, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, οι Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και η Γαλλία.

Μπορούμε έτσι να διασφαλίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών και των επιχειρήσεων στις ψηφιακές υπηρεσίες, στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας αλλά και να εξασφαλίσουμε την εφαρμογή μίας σειράς από συνταγματικά κατοχυρωμένα ατομικά δικαιώματα για τους πολίτες. 

Συν τοις άλλοις, με το παρόν νομοσχέδιο επιταχύνεται και η διαδικασία ψηφιοποίησης του αρχείου των καταργηθέντων υποθηκοφυλακείων, μέσω μεταφοράς σε κέντρα ψηφιοποίησης, ώστε η διαδικασία σάρωσης να καθίσταται πιο αποτελεσματική.

Ακόμη, με ρύθμιση που εισάγεται με τροπολογία, δημιουργείται ψηφιακή κάρτα προκειμένου να στηριχθούν οι περιοχές που πλήττονται από φυσικές καταστροφές. Συγκεκριμένα, σε περιοχές που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές, θα μπορεί να παρέχεται οικονομική διευκόλυνση από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σε ενήλικα φυσικά πρόσωπα, προς τον σκοπό ενίσχυσης της δραστηριότητας συγκεκριμένων τομέων της οικονομίας, κατόπιν εισήγησης της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής.

Για το σκοπό αυτό, η οικονομική διευκόλυνση θα πιστώνεται μέσω του GOV.GR,προς τους δικαιούχους μέσω ψηφιακής χρεωστικής κάρτας, που θα εκδίδεται ειδικά για τον σκοπό αυτό από πιστωτικό ίδρυμα ή χρηματοπιστωτικό οργανισμό. Η οικονομική βοήθεια θα είναι αφορολόγητηανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων.

Κλείνοντας την ομιλία μου τόνισα πως το εν λόγω νομοσχέδιο αποτελεί ένα βήμα ενίσχυσης της έξυπνης ισχύος του κράτους μας, προκειμένου να προσαρμοστεί και να ανταποκριθεί με επιτυχία στις σύγχρονες προκλήσεις του διεθνούς συστήματος αλλά και στις εσωτερικές απειλές που προκύπτουν σε ένα κόσμο που γίνεται ολοένα πιο ψηφιακός. Πόσο μάλλον όταν η Ελλάδα έχει κάνει άλματα καθ’ όλη τη διάρκεια της Πρωθυπουργίας του Κυριάκου Μητσοτάκη, μέσω του ψηφιακού μετασχηματισμού και της διακυβέρνησης, δημιουργώντας έτσι ένα σύγχρονο ψηφιακό κράτος, που μειώνει διαρκώς την κακώς νοούμενη γραφειοκρατία και είναι πιο φιλικό προς τους Έλληνες πολίτες, ενώ ταυτόχρονα θωρακίζεται απέναντι στις νέες απειλές, που εκ των πραγμάτων προκύπτουν λόγω της ψηφιοποίησης, ανταποκρινόμενο την ίδια στιγμή και στις επιτακτικές ενωσιακές μας δεσμεύσεις.

Παναγής Καππάτος

Βουλευτής Κεφαλονιάς & Ιθάκης

Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε,

Κύριε Υπουργέ,

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η εποχή μας διακρίνεται από την ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας και των επικοινωνιών, που έχει δημιουργήσει νέους τύπους προκλήσεων στον τομέα της ασφάλειας και της ειρήνης. Ο υβριδικός πόλεμος αναδεικνύεται ως μια από τις πιο επικίνδυνες και δύσκολες μορφές προκλήσεων που αντιμετωπίζει η διεθνής κοινότητα.

Στον υβριδικό πόλεμο, οι επιθέσεις δεν περιορίζονται μόνο στον στρατιωτικό τομέα, αλλά εκδηλώνονται σε πολλαπλά μέτωπα, όπως οι πληροφοριακές επιθέσεις, η διασπορά ψευδών πληροφοριών, η οικονομική πίεση και η ψυχολογική επιρροή. Αυτός ο τύπος πολέμου απαιτεί από εμάς να είμαστε ενήμεροιετοιμοπόλεμοι και αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε τις νέες αυτές προκλήσεις με αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα.

Ένας τύπος πολέμου που είναι σύγχρονος και συχνά σχετίζεται με τις δραστηριότητες που διεξάγονται στον ψηφιακό χώρο, με κυβερνοεπιθέσεις για παράδειγμα προκειμένου να διακοπεί ή να διαφθαρεί η λειτουργία κρίσιμων υποδομών ή να προκαλέσει σύγχυση και ανασφάλεια με διάδοση ψευδών πληροφοριών, που σκοπό έχουν να επηρεαστεί η δημόσια γνώμη ή να προκαλείται σύγχυση.

Έτσι, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα δίλλημα ασφαλείας, το οποίο καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε μέσω της κυβερνοασφάλειας, δηλαδή με ένα συνεκτικό πλαίσιο μέτρωνπολιτικών και τεχνικών πρακτικών που αποσκοπούν στην προστασία των ψηφιακών συστημάτωνδεδομένων, και υποδομών από κυβερνοεπιθέσεις. Αυτό περιλαμβάνει την προστασία από κακόβουλο λογισμικό, χάκερςκυβερνοεγκληματίεςκαι άλλες απειλές στον κυβερνοχώρο. Η κυβερνοασφάλεια είναι κρίσιμη για την προστασία των πληροφοριών και την διατήρηση της ασφάλειας των δικτύων και συσκευών σε έναν όλο και πιο ψηφιακό κόσμο.

Προχωράμε, λοιπόν, με το παρόν σχέδιο νόμου που προτείνει Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και προβλέπει τη σύσταση ενός νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου με την ονομασία «Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας«, η οποία αποσκοπεί στην οργάνωσηεφαρμογή και διαχείριση ενός ολοκληρωμένου πλαισίου για την επίτευξη προηγμένηςασφάλειας δικτύων και πληροφοριακών συστημάτων στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Η Αρχή θα εποπτεύεται από τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης και θα είναι το ενιαίο λειτουργικό όργανο που θα συντονίζει την εφαρμογή της Εθνικής Στρατηγικής για την Ασφάλεια στον Κυβερνοχώρο. Κύρια αποστολή της Αρχής είναι η αποτελεσματική πρόληψη και διαχείριση των κυβερνοεπιθέσεων και η ανάπτυξη του οικοσυστήματος της κυβερνοασφάλειας στην Ελλάδα.

Ανάλογα παραδείγματα εθνικών αρχών κυβερνοασφάλειας συναντάμε σε εξαιρετικά προηγμένους αμυντικά Νατοϊκούς συμμάχους μας, όπως το Εθνικό Κέντρο Κυβερνοασφάλειας (NCSC) στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο Οργανισμός Κυβερνοασφάλειας και Ασφάλειας Υποδομών (CISA) και η  Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας (NSA) στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και η Εθνική Υπηρεσία για την Ασφάλεια Πληροφοριακών Συστημάτων (ANSSI) στη Γαλλία.

Πέραν των άλλων, η νέα αυτή δομή εξυπηρετεί μία σειρά από στόχους, όπως είναι η ενίσχυση των δυνατοτήτων, του εποπτικού και επιχειρησιακού ρόλου της Αρχής, ενόψει και της εφαρμογής της Οδηγίας 2022/2555, η οποία θα αυξήσει κατακόρυφα τον αριθμό των εποπτευόμενων φορέων, αλλά και σύνθετωνενωσιακών υποχρεώσεων, όπως η λειτουργία Αρχής Πιστοποίησης και Κέντρου Συντονισμού για την κυβερνοασφάλεια. 

Ακόμη, διασφαλίζεται η εμπιστοσύνη των πολιτών και των επιχειρήσεων στις ψηφιακές υπηρεσίες, στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας, με την κυβερνοασφάλεια, δηλαδή την ασφάλεια όλων των στοιχείων που συνθέτουν τον κυβερνοχώρο, να αποτελεί προϋπόθεση για την εφαρμογή μίας σειράςσυνταγματικά κατοχυρωμένων ατομικών δικαιωμάτων, όπως είναι το δικαίωμα προστασίας του ιδιωτικού βίου άρθρο 9 του Συντάγματος, το δικαίωμα της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας άρθρο 5 του Συντάγματος, το δικαίωμα της συμμετοχής στην κοινωνία της πληροφορίας άρθρο 5.1 του Συντάγματος και βεβαίως το δικαίωμα προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα άρθρο 9 του Συντάγματος.

Η «Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας» σαφώς, ως όφειλε, θα διασυνδέεται με την ακαδημαϊκή κοινότητα, καθώς τροποποιώντας το υφιστάμενο πλαίσιο, ανοίγεται πλέον μία οδός συνεργασίας, προκειμένου να ενισχυθεί ηανάπτυξη του τομέα της κυβερνοασφάλειας μέσω της έρευνας. 

Επί της ουσίας εξορθολογίζεται το πλαίσιο λειτουργίας της αρχής, όχι μόνο για την συνεργασία με την ακαδημαϊκή κοινότητα αλλά και για την συνεργασία με όλες τις αρμόδιες αρχές, την κατανομή των αρμοδιοτήτων, την εξωστρέφεια, τις επενδύσεις και το πλαίσιο λήψης αποφάσεων.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι προκειμένου το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης να φτάσει στην τελική μορφή του υπό συζήτηση νομοθετικού πλαισίου, έλαβε χώρα εκτενής διαβούλευση με τις αρμόδιες υπηρεσίες για την εθνική ασφάλεια, την άμυνα και δημόσια τάξη στην πατρίδα μας όπως η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας και η Ελληνική Αστυνομία.

Όλες οι παραπάνω υπηρεσίες υποστήριξαν ομόφωνατην ανάγκη  υλοποίησης του εγχειρήματος και συμφώνησαν ως προς την αποστολή, τις αρμοδιότητεςκαι τη συνεργασία των φορέων. 

Συν τοις άλλοις, με το παρόν νομοσχέδιο επιταχύνεται και η διαδικασία ψηφιοποίησης του αρχείου των καταργηθέντων υποθηκοφυλακείων, μέσω μεταφοράς σε κέντρα ψηφιοποίησης και αποκοπής των ραχών των τόμων, ώστε η διαδικασία σάρωσης να καθίσταται πιοαποτελεσματική και ακόμη επιτρέψτε μου σε αυτό το σημείο να αναφερθώ και στη ρύθμιση που εισάγεται με τροπολογία, για την ύπαρξη ψηφιακής κάρτας προκειμένου να στηριχθούν οι περιοχές που πλήττονται από φυσικές καταστροφές. 

Συγκεκριμένα, σε περιοχές που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές, θα μπορεί να παρέχεται οικονομική διευκόλυνση από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σε ενήλικα φυσικά πρόσωπα, προς τον σκοπό ενίσχυσης της δραστηριότητας συγκεκριμένων τομέων της οικονομίας, κατόπιν εισήγησης της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής.

Για το σκοπό αυτό, η οικονομική διευκόλυνση θα πιστώνεται μέσω του GOV.GR, προς τους δικαιούχους μέσω ψηφιακής χρεωστικής κάρτας, που θα εκδίδεται ειδικά για τον σκοπό αυτό από πιστωτικό ίδρυμα ή χρηματοπιστωτικό οργανισμό.

Μία εξαιρετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, η οποία παρέχει την αναγκαία στήριξη στις πληττόμενες από την κλιματική κρίση περιοχές, μέσω οικονομικής βοήθειας, η οποία θα είναι αφορολόγητηανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Το νομοσχέδιο που καλούμαστε να ψηφίσουμε αποτελεί ένα βήμα ενίσχυσης της έξυπνης ισχύος του κράτους μας, προκειμένου να προσαρμοστεί και να ανταποκριθεί με επιτυχία στις σύγχρονες προκλήσεις του διεθνούς συστήματος αλλά και στις εσωτερικές απειλές που προκύπτουν σε ένα κόσμο που γίνεται ολοένα πιο ψηφιακός. 

Πόσο μάλλον όταν η Ελλάδα έχει κάνει άλματα καθ’ όλη τη διάρκεια της Πρωθυπουργίας του Κυριάκου Μητσοτάκη, μέσω του ψηφιακού μετασχηματισμού και της διακυβέρνησης, δημιουργώντας έτσι ένα σύγχρονοψηφιακό κράτος, που μειώνει διαρκώς την κακώς νοούμενη γραφειοκρατία και είναι πιο φιλικό προς τους Έλληνες πολίτες, ενώ ταυτόχρονα θωρακίζεται απέναντι στις νέες απειλές, που εκ των πραγμάτωνπροκύπτουν λόγω της ψηφιοποίησης, ανταποκρινόμενο την ίδια στιγμή και στις επιτακτικές ενωσιακές μας δεσμεύσεις.

Σας καλώ, λοιπόν, να στηρίξετε το υπό συζήτηση σχέδιο νόμου για να πετύχουμε τη μέγιστη δυνατή συναίνεση, που μας αφορά όλους, τόσο προσωπικά όσο και εθνικά.

Σας ευχαριστώ.

Δημοσιεύτηκε από τον Παναγής Καππάτος

Βουλευτής Κεφαλονιας και Ιθάκης

Σχολιάστε

Design a site like this with WordPress.com
Ξεκινήστε