Τα νησιά μας αποκτούν τη δική τους φωνή στην Βουλή 

Ως μέλος της ενιαίας Υποεπιτροπής Νησιωτικών και Ορεινών περιοχών, που υπήρχε έως τώρα, είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος για την πολύ σημαντική θετική εξέλιξη της διάσπασης της συγκεκριμένης επιτροπής και την δημιουργία δύο νέων αυτοτελών υποεπιτροπών,της υποεπιτροπής νησιωτικών περιοχών και της υποεπιτροπής ορεινών περιοχών. 

Έχω την τιμή να είμαι μέλος της Υποεπιτροπής νησιωτικών περιοχών μεταφέροντας απευθείας τα ζητήματα της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης, η οποία ασχολείται αποκλειστικά με τα θέματα της νησιωτικότητας. 

Στην χθεσινή τοποθέτηση μου για τον προγραμματισμό των εργασιών της Υποεπιτροπής τόνισα την ανάγκη προώθησης και υποστήριξης ενός ολοκληρωμένου μακροπρόθεσμου αναπτυξιακού προγράμματος για τις νησιωτικές περιοχές με την παράλληλη αξιοποίηση των χρηματοδοτήσεων, έτσι ώστε να θέσουμε τις βάσεις για μια ισόρροπη και βιώσιμη ανάπτυξη των νησιών μας, σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον. 

Παρά την εκτεταμένη προσπάθεια που καταβάλλεται έως σήμερα, παραμένουν ορισμένα κοινά προβλήματα που εμποδίζουν την ανάπτυξή των νησιών μας και την ποιότητα ζωής των κατοίκων τους. 

Έθεσα ορισμένες προτάσεις ως προς τη θεματολογία της υποεπιτροπής, οι οποίες αφορούν πρωτίστως το οξύτατο πρόβλημα του δημογραφικού, που έχει αλυσιδωτή αντίδραση στις επιπτώσεις των τοπικών κοινωνιών των νησιωτικών περιοχών, τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα ως αντίβαρο στην τουριστική ανάπτυξη, το ζήτημα της στεγαστικής πολιτικής και την έμφαση στην επίλυση του ζητήματος της στέγης ιδίως για γιατρούς και εκπαιδευτικούς στους νευραλγικούς τομείς της υγείας και της εκπαίδευσης. 

Ακόμη το ζήτημα της ανεπάρκειας του νερού για συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα ιδίως τους ξηρούς μήνες, που παρότι σε αρκετές περιοχές έχει λυθεί με τη λειτουργία μονάδων αφαλάτωσης, όπως για παράδειγμα στην Ιθάκη που το καλοκαίρι του 2022 απέκτησε για πρώτη φορά 24ωρη ύδρευση χωρίς προβλήματα, ωστόσο δεν συμβαίνει το ίδιο σε όλες τις τοπικές κοινότητες του Νομού μας. 

Κλείνοντας υποστήριξα ότι ο ρόλος της αυτόνομης πλέον υποεπιτροπής μπορεί να αναβαθμιστεί ακόμη περισσότερο, προτείνοντας πιο δυναμικά λύσεις και συγκεκριμένες προτάσεις των νησιωτικών περιοχών προς τα Υπουργεία. 

Καλημέρα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. 

Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος που βρισκόμαστε σήμερα στην πρώτη συνεδρίαση της Υποεπιτροπής Νησιωτικών Περιοχών και θα ήθελα με τη σειρά μου να ευχηθώ, καλή επιτυχία στις εργασίες της Υποεπιτροπής. 

Προερχόμενος από ένα νομό αποτελούμενο από δύο μεγάλα νησιά, την Κεφαλονιά και την Ιθάκη, μεγάλα και σε ορεινούς όγκους όμως, γνωρίζουν τα προβλήματα της νησιωτικότητας και της αναγκαιότητας που υπήρχε να έχουμε σήμερα, αλλά και στο εξής, δύο αυτοτελείς Υποεπιτροπές, ώστε κάθε Υποεπιτροπή να μπορεί να επιλαμβάνεται αποκλειστικώς και πλήρως των ανακυπτόντων ζητημάτων. Ελπίζω ό,τι θα μπορέσω και εγώ να συμβάλω με προτάσεις και εποικοδομητικό διάλογο στο έργο μας, το οποίο είμαι βέβαιος ότι χαρακτηρίζεται, από πνεύμα συνεργασίας και συνεννόησης και οι τρόποι αντιμετώπισης των προβλημάτων της νησιωτικότητας, θα αποτελούν πεδίο σύγκλισης και όχι κομματικής αντιπαράθεσης στις συνεδριάσεις μας. 

Παρά την εκτεταμένη προσπάθεια που καταβάλλεται έως σήμερα, παραμένουν ορισμένα κοινά προβλήματα, που εμποδίζουν, την ανάπτυξη των νησιών και την ποιότητα ζωής των κατοίκων τους. Οι αραιές και συχνά διακοπτόμενες λόγω καιρικών συνθηκών θαλάσσιες και εναέριες μεταφορές, αυξάνουν το αίσθημα ανασφάλειας και απομόνωσης των μόνιμων κατοίκων, εμποδίζοντας επιπλέον και την ομαλή παραγωγική δραστηριότητα.

Πρέπει η ζωή μας στα νησιά, να είναι αυτάρκης και ασφαλής. Η υγεία, η παιδεία, η οικονομία, ο αθλητισμός, ο πολιτισμός και η ασφάλεια, είναι οι άξονες μιας σωστής διαβίωσης στα νησιά. Είναι ανάγκη να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα των νησιωτικών περιοχών μας, μέσα στα δεδομένα όρια των διαθέσιμων πόρων φυσικά, καθώς και στο πλαίσιο εξειδικευμένων παρεμβάσεων. 

Τώρα, ως προς το σχεδιασμό των εργασιών της Υποεπιτροπής. 

Η πρώτη παρατήρηση που θα ήθελα να κάνω, είναι αναφορικά με το οξύτατο πρόβλημα του δημογραφικού. Κάθε παιδί μετράει, ειδικά σε νησιωτικές περιοχές όπου παρατηρείται αρνητικό ισοζύγιο γεννήσεων ή ακόμα και μηδενικές γεννήσεις σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι κάτι, που έχει μια αλυσιδωτή αρνητική αντίδραση στις τοπικές κοινωνίες, όπως το κλείσιμο σχολείων, αλλαγές στα δρομολόγια πλοίων και πολλές αρνητικές αντιδράσεις για τις νησιωτικές περιοχές. 

Επομένως, ο όποιος οικονομικός, αναπτυξιακός και κοινωνικός σχεδιασμός, δεν είναι δυνατόν να μη λάβει υπόψη του τις παραμέτρους αυτές. 

Δεύτερη παρατήρηση, η στήριξη του πρωτογενούς τομέα, ως αντίβαρο στην τουριστική ανάπτυξη, καθώς και η παροχή κινήτρων σε υφιστάμενους και νέους αγρότες, ώστε να υπάρξει μια ολιστική ανάπτυξη των νησιωτικών περιοχών. 

Εξίσου σημαντικό θέμα αποτελεί το ζήτημα της στεγαστικής πολιτικής, καθώς και να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην επίλυση του ζητήματος της στέγης, κυρίως για το ιατρικό και διδακτικό προσωπικό, νευραλγικές θέσεις στους σημαντικούς τομείς της υγείας και της εκπαίδευσης. Εδώ, θα αναφέρω ένα παράδειγμα από τη δική μου εμπειρία. Στην Κεφαλονιά, οι δήμοι σύμφωνα με τη δυνατότητα που τους δόθηκε με το ν.4735/20, ενισχύουν τους νέους γιατρούς τα τελευταία τρία χρόνια, με ποσά που ξεκινούν από 500 και φτάνουν έως και τα 1000 ευρώ το μήνα, επιπλέον του μισθού τους. Με αυτό τον τρόπο έχουν έρθει γιατροί, που δίχως το οικονομικό κίνητρο, ίσως να μην είχαν έρθει ποτέ. 

Άρα, αυτό που μπορούμε να κάνουμε ως Υποεπιτροπή, είναι να προκαλούμε τέτοιου είδους συζητήσεις με αρμόδια Υπουργεία για τα επιμέρους θέματα μας, ώστε να επιδιώκουμε άμεσα λύσεις. 

Η επόμενη παρατήρησή μου, είναι, η ύπαρξη προβλημάτων ανεπάρκειας νερού σε διάφορες νησιωτικές περιοχές και για συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα. Ήδη έχουν εγκατασταθεί και λειτουργούν σε πολλά νησιά μονάδες αφαλάτωσης, ανάμεσά τους και ο νομός Κεφαλληνίας απ’ όπου προέρχομαι, με την Ιθάκη να αποκτά 24ώρη (εικοσιτετράωρη) ύδρευση και επάρκεια σε νερό για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της πρώτη φορά το καλοκαίρι του 2022, χωρίς να υπάρχει κάποιο θέμα στην καθημερινότητά τους. Ωστόσο, όμως, αυτό δεν επεκτείνεται σε όλο το νομό. 

Η κλιματική αλλαγή η οποία παρουσιάζει περιόδους εμμονής, είτε με τη μορφή παρατεταμένης ξηρασίας, είτε με τη μορφή πλημμυρικών φαινομένων, καθιστά ευάλωτα τα νησιά τα οποία δέχονται μεγάλο αριθμό επισκεπτών, με αποτέλεσμα, οι ανάγκες να αυξάνονται κατακόρυφα ιδιαίτερα τους ξηρούς μήνες. 

Ολοκληρώνω, με την τελευταία παρατήρησή μου. Η Υποεπιτροπή να κινηθεί με συγκεκριμένες προτάσεις προς τα Υπουργεία, θα πρέπει πιο δυναμικά να προτείνει λύσεις από κοινού και συνδυαστικά. Με την εμπειρία της προηγούμενης τετραετίας, ο ρόλος της, μπορεί να αναβαθμιστεί ακόμη περισσότερο. 

Σας ευχαριστώ

Δημοσιεύτηκε από τον Παναγής Καππάτος

Βουλευτής Κεφαλονιας και Ιθάκης

Σχολιάστε

Design a site like this with WordPress.com
Ξεκινήστε